Am ales prima figura feminina care a influentat istoria pe Cleopatra, cea despre care se spune ca era intruchiparea frumusetii, cea pentru care barbatii ar fi dat orice ca sa o aiba. Am cules mai multe informatii despre Celopatra pentru a ne reaminti la ce a contribuit in aceasta istorie. A fost un exemplu de dominatie feminina (nota! nu sunt adepta feminismului), a demonstrat ca femeile pot avea si un cu totul alt rol decat sotii,casnice sau mame..ele pot fi si conducatoare!
Cleopatra a fost considerată dintotdeauna drept cea mai frumoasă femeie din lume. "Dacă nasul Cleopatrei ar fi fost mai scurt, faţa lumii ar fi fost alta", spunea Blaise Pascal despre regina Egiptului. Pascal credea că femeile cu nasul lung sunt mai atrăgătoare şi că poate acest amănunt i-ar fi atras pe Cezar şi pe Marc Antoniu .
În realitate, nu se ştie cum arăta nasul Cleopatrei. În culegerea "Samhita", Sushruta descrie peste 180 de instrumente chirurgicale, folosite în timpul operaţiilor estetice, care erau posibile la acea vreme. Deşi aceste transformări chirurgicale erau "la modă", Cleopatra nu a apelat la ele. Există şi unele încercări de a demonta mitul frumuseţii Cleopatrei. După reprezentările pe o monedă descoperită recent, regina avea o frunte îngustă, părul cârlionţat, nasul proeminent şi buzele subţiri. Principalul ei mijloc de seducţie nu consta într-o frumuseţe neobişnuită, aşa cum îi este ea atribuită mai târziu, de Geoffrey Chaucer şi Shakespeare, ci în inteligenţa şi glasul ei plăcut.
În limba greacă, "Cleopatra" semnifică "gloria tatălui", însă numele se pare că nu a fost bine ales deoarece "preferata tatălui" în familia reginei era Arsinoe, sora cea mică. Cleopatra nu purta bijuterii. Vorbea şapte limbi, beneficiind corespunzător originii de o educaţie aleasă. Ca regină a dat dovadă de duritate. Opinia publică romană o stigmatizase pe Cleopatra drept metresa lui Cezar şi Marc Antoniu, considerând-o drept o duşmană a Romei.
La 22 de ani, Cleopatra l-a sedus pe însuşi Cezar, pe atunci în vârstă de 50 de ani şi căsătorit, căruia i-a dăruit şi un fiu. După moartea lui Cezar, a urmat Marc Antoniu, la rândul său vrăjit de persuasiva regină. Cuplul format de Antoniu şi Cleopatra a rămas, de atunci, în “galeria” marilor iubiri ale istoriei. Cei doi au şi fost înmormântaţi unul lângă celălalt, după sinuciderea Cleopatrei, la 39 de ani. Mormintele lor sunt acum acoperite de Marea Mediterană, parcă pentru a nu fi tulburate niciodată.

0 comentarii:
Trimiteți un comentariu