-->

07.01.2010

Seria "Femei care au influentat istoria" : Cleopatra



Am ales prima figura feminina care a influentat istoria pe Cleopatra, cea despre care se spune ca era intruchiparea frumusetii, cea pentru care barbatii ar fi dat orice ca sa o aiba. Am cules mai multe informatii despre Celopatra pentru a ne reaminti la ce a contribuit in aceasta istorie. A fost un exemplu de dominatie feminina (nota! nu sunt adepta feminismului), a demonstrat ca femeile pot avea si un cu totul alt rol decat sotii,casnice sau mame..ele pot fi si conducatoare!

Cleopatra născută în anul 69 î.Hr. a devenit Cleopatra a VII-a a Egiptului, la moartea tatălui său, Ptolemeu al XII-lea, în anul 51 î.Hr.. Ea intenţionase revigorarea tradiţiilor Egiptului de odinioară, căutând sprijinul lui Iulius Cezar şi Marc Antoniu. Moartea ei legendară şi felul cum cucerise inimile celor doi generali, ambiţiile ei privind gloria Egiptului elenistic şi opoziţia faţă de Imperiul Roman, o consacrară drept una din cele mai celebre femei din istorie.


Cleopatra a fost considerată dintotdeauna drept cea mai frumoasă femeie din lume. "Dacă nasul Cleopatrei ar fi fost mai scurt, faţa lumii ar fi fost alta", spunea Blaise Pascal despre regina Egiptului. Pascal credea că femeile cu nasul lung sunt mai atrăgătoare şi că poate acest amănunt i-ar fi atras pe Cezar şi pe Marc Antoniu .



 În realitate, nu se ştie cum arăta nasul Cleopatrei. În culegerea "Samhita", Sushruta descrie peste 180 de instrumente chirurgicale, folosite în timpul operaţiilor estetice, care erau posibile la acea vreme. Deşi aceste transformări chirurgicale erau "la modă", Cleopatra nu a apelat la ele. Există şi unele încercări de a demonta mitul frumuseţii Cleopatrei. După reprezentările pe o monedă descoperită recent, regina avea o frunte îngustă, părul cârlionţat, nasul proeminent şi buzele subţiri. Principalul ei mijloc de seducţie nu consta într-o frumuseţe neobişnuită, aşa cum îi este ea atribuită mai târziu, de Geoffrey Chaucer şi Shakespeare, ci în inteligenţa şi glasul ei plăcut.
 În limba greacă, "Cleopatra" semnifică "gloria tatălui", însă numele se pare că nu a fost bine ales deoarece "preferata tatălui" în familia reginei era Arsinoe, sora cea mică. Cleopatra nu purta bijuterii. Vorbea şapte limbi, beneficiind corespunzător originii de o educaţie aleasă. Ca regină a dat dovadă de duritate. Opinia publică romană o stigmatizase pe Cleopatra drept metresa lui Cezar şi Marc Antoniu, considerând-o drept o duşmană a Romei.

La 22 de ani, Cleopatra l-a se­dus pe însuşi Cezar, pe atunci în vâr­stă de 50 de ani şi căsătorit, că­ruia i-a dăruit şi un fiu. După moartea lui Cezar, a urmat Marc Antoniu, la rândul său vrăjit de per­suasiva regină. Cuplul format de Antoniu şi Cleopatra a rămas, de atunci, în “galeria” marilor iu­biri ale istoriei. Cei doi au şi fost în­mormântaţi unul lângă ce­lă­lalt, după sinuciderea Cle­o­pa­trei, la 39 de ani. Mormintele lor sunt acum acoperite de Marea Me­diterană, parcă pentru a nu fi tul­burate niciodată.



0 comentarii:

Related Posts with Thumbnails