-->

17.05.2010

11 minute -Paulo Coelho

Primul contact cu operele lui Coelho a fost la teatru, unde, am putut urmari piesa Diavolul si domnisoara Prim. Opera Romana din Timisoara mereu mi-a "indus" o stare de bine, un parfum mereu acelasi, confort si intimitate, siguranta si fericire. Nu refuz  cand se iveste o oferta avantajoasa pentru a achizitiona bilete pentru teatru. Uneori simt ca acolo ar trebui sa fie casa mea. Oricum sa trecem la subiect si anume CARTEA. Cum s-ar spune in engleza this is not just any book is THE book.

Pe scurt: 
Autorul ne prezinta povestea Mariei, o tanara cu mii de sperante din Brazilia. Ce faci atunci cand esti naiva si vrei sa iti indeplinesti fiecare vis mic sau mare? Ai incredere in oricine care iti vinde cuvinte mari dar ieftine. Astfel ca o vedem pe tanara Maria calatorind spre Elvetia  in urma unei promisiuni primite din partea unui domn aparent binevoitor. In Elvetia viata nu este cum ea si-a imaginat si ajunge sa lucreze intr-un bordel de pe strada Rue de Berne.
Povestea in sine se concentreaza in principiu pe legatura sex-vise-iubire-neimplinire. Ce am extras eu este ca atunci cand vrei, orice vis-mic sau mare- se poate implini cu conditia sa continui sa lupti si sa visezi. Ramai pe directia in care vrei sa mergi indiferent de obstacol si deseori iubirea poate fi un sentiment care te ajuta sa ajungi la destinatia finala sau poate uneori sa te inlature de la ceea ce tu crezi ca iti este destinat.
Ca majoritatea cartilor lui Paulo Coelho nici aceasta nu este departe de subiect: calatoria catre descoperirea sinelui, probleme sexualitatii. 

Voi scrie cateva citate care mi-au atras atentia:

"Unele carti ne fac sa visam, altele ne aduc la realitate, dar nici una nu poate fugi de lucrul cel mai important pentru autor: onestitatea cu care scrie"

"Viata este foarte rapida: ii face pe oameni sa treaca de la cer la infern in cateva secunde"

"Dragostea este in primul rand un izvor de suferinta"

"Pe om timpul nu il transforma, invatatura nu-l transforma- unicul lucru care te poate face sa-ti schimbi gandurile este dragostea"

" In toate limbile lumii exista o aceeasi zicala: ce nu vad ochii, inima nu cere. Ei bine, eu afirm ca nimic nu este mai fals; cu cat sunt mai departe sentimentele pe care incercam sa le inabusim si sa le dam uitarii cu atat suntem mai aproape de inima. Daca suntem in exil, vrem sa pastram cea mai neinsemnata amintire despre radacinile noastre, daca suntem departe de persoana iubita, fiecare persoana de pe strada ne trezeste amintirea"

11 minute este una dintre cartile mele preferate si pe care o recitesc cu drag asa cum vizionez un film de sute de ori doar pentru ca nu ma pot satura de el.




5 comentarii:

Unknown spunea...

Hehe, uite că ai intrat şi tu în horă :)

Roxana spunea...

Eu nu prea inteleg nebunia asta cu Coehlo. Daca ai citit o carte, le-ai citit pe toate, nu evolueaza, nu se schimba, nu-mi aduce nimic nou.

vdaiana spunea...

@ Roxana: poate ca ai dreptate. io nu pot sa ma pronunt pentru ca n-am citit nici o carte, doar citate. dar tre sa recunosc ca majoritatea citatelor sint izbitor de adevarate. le simt scrise exact pentru sufletul meu.
"Viata este foarte rapida: ii face pe oameni sa treaca de la cer la infern in cateva secunde"
"Dragostea este in primul rand un izvor de suferinta"

Beatrix spunea...

@Keltghost, hehehe aveam cateva carti pe care doream sa le cumpar insa nu mi-am permis si am zis sa profit de oferta de la buybooks :d

@Roxana, nu citesc cartile lui Coelho pentru ca e la moda ci pentru ca are un stil de a scrie mai lejer. Nu se complica in detalii si pentru mine personal nu este obositor. Deseori caut ceva usor de citit fiind mult prea aglomerata cu scoala sau lucrul. Atunci cand vreau ceva mai greu de digerat caut in alta parte.Intradevar fiecare carteeste aceaasi pentru ca se axeaza foarte mult spre autocunoastere.

@vdaiana, tocmai citatele m-au cucerit si convins sa citesc ceva de la el

Iulia spunea...

Am citit-o acum 3 ani dupa Alchimistul.
11 minute primeaza in fata Alchimistului :)

Related Posts with Thumbnails